Nieuws

12 oktober 2016

Navratri: het feest van de bezinning

Op alle scholen van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) is Navratri gevierd, het feest van de negen nachten met bezinning, zuivering en het nieuwe begin.

 


Leerlingen van de Shri Vishnu School in de Ram Mandir


Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - Tijdens Navratri wordt er gebeden tot Durga mata , het vrouwelijk aspect van het goddelijke. Zij is de universele moeder en is de oerbron van alle energie; de scheppende kracht van de natuur . Durga mata wordt aanbeden voor kracht, bescherming ,ethiek en het vernietigen van innerlijke en uitwendige vijanden.

Tijdens deze nachten wordt er heel veel aandacht besteed aan deze aspecten en maken de gelovigen een nieuw begin . Ook op de Hindoe basisscholen wordt er tijdens deze dagen moralistische verhalen verteld en worden de leerlingen voorbereid op facetten van het leven waarmee zij straks als volwassenen te maken zullen krijgen. Op de Shri Vishnu school in Den Haag wordt de dag met een Bhadjan en gebed gestart. Ook gaan de leerlingen naar de mandir waar de pandit één van de verhalen over Durga mata vertelt.

Maar hoe worden de kinderen voorbereid op de viering van Nawraten? "Met liedjes en gebeden", zegt Maltie Ramnath, onderwijs assistent op de Shri Ganesha School en stagiaire op de Shri Laksmi School in Amsterdam. "Op de Shri Saraswatie School in Rotterdam en Shri Krishna School in Utrecht wordt er tijdens de godsdienstlessen aandacht aan besteed", zegt directeur Shaam Jibodh. "Het is een bezinningsfeest en in de lessen komen de negen aspecten van deze godheid naar voren." Navratri is inderdaad een moment om te overdenken en om de negen vormen van Durga te vieren. Nota bene: elke dag is verbonden aan zijn eigen Durga en heeft zijn eigen kleur. Godin Shailaputri wordt aanbeden op de eerste dag met de kleur grijs. Godin Brahmacharini wordt aanbeden op de tweede dag met de kleur Oranje. Godin Chandraghanta wordt aanbeden op de derde dag met de kleur wit. Rood is de kleur van de vierde dag en de aanbidding is voor godin Kushmanda. Blauw geldt voor de vijfde dag en de aanbidding is voor godin Skandamata. Godin Katyayani wordt aanbeden op de zesde dag met de kleur geel. De zevende dag is voor godin Kaalratri met de kleur groen. Grijs-groen is voor de achtste dag en godin Maha Gauri. Op de laatste dag wordt godin Siddhidatri aanbeden met de kleur paars.

 

 

Tijdens Navratri wordt er onder meer gereciteerd uit Saptashati, het boek met 700 strofen ter verering van godin Durga. Ook offert men water, kruidnagel en bloemen. Daarna worden er negen veelkleurige vlaggetjes in de aarde geplant. Vasten, naar de tempel gaan en bidden is ook de manier om Navratri te vieren. De Shri Vishnu School is met de kinderen op bezoek geweest bij de Ram tempel in Den Haag. "In één van de verhalen van de Durga Matha wordt vertelt dat er een tijd hier op aarde was dat er geen eten en drinken was', vertelde de pandit aan de leerlingen. "Toen baden de mensen tot God in Zijn moederlijke gedaante. Hierdoor moest zij huilen. Dat duurde negen dagen lang. Al haar tranen kwamen op de aarde in de vorm van voedsel, zoals groenten, fruit en graan. Er kwam ook water om onze dorst te lessen. En om deze reden vieren wij dit feest negen dagen en nachten lang."