Nieuws - pagina 9

Artikel Posthoorn: Divali brengt het licht naar Den Haag

25 oktober 2017 - In het huis-aan-huis blad De Posthoorn verscheen een artikel over het Divali-feest op de Shri Vishnu School. Klik hier om het te bekijken. 

Subh Divali!

20 oktober 2017 - 

Vacature directie Shri Ganesha School

12 oktober 2017 - Stichting Hindoe Onderwijs is op zoek naar een enthousiaste directeur voor onze school te Almere.

Klik hier voor een uitgebreide omschrijving en profielschets

International Day of Non-Violence

26 september 2017 - 
Opening nieuw schooljaar door Rajesh Ramnewash

Opening nieuw schooljaar door Rajesh Ramnewash

05 september 2017 - 

Hieronder treft u de welkomstboodschap aan van onze voorzitter van het College van Bestuur ter gelegenheid van de opening van het nieuwe schooljaar:


Lees meer ›
Bomberbot gaat naar alle SHON-scholen

Bomberbot gaat naar alle SHON-scholen

26 augustus 2017 - Vanaf dit schooljaar (2017-2018) beginnen alle SHON-scholen in de bovenbouw met Bomberbot.
Lees meer ›

Raad van Toezicht staat er gekleurd op

15 maart 2017 - De heren Jack Thakoerdin en Rajesh Ramnewash tijdens de Holi-viering op maandag 13 maart jl.:

Holi-boodschap Stichting Hindoe Onderwijs

10 maart 2017 -  

Beste ouders, leerlingen en collega’s,

 

Op maandag 13 maart  vieren miljoenen Hindoes over de hele wereld Holi Phagua. Ook wij vieren in Nederland met de vijf Hindoebasisscholen van de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland op maandag Holi. Holi is een Hindoefeestdag die de overwinning van het goede op het kwade symboliseert.

De kinderen zijn al weken deze feestdag voor te bereiden. In Almere is de hele buurt uitgenodigd.  Een koor in Utrecht onder leiding van muzikant Raj Mohan, een volksmuziekgroep in Rotterdam die chautalmuziek zingt en speelt, een fakkeloptocht op initiatief van onze school in Amsterdam en het verhaal van de overwinning van de vrome jongen Prahlad op de kwade Holika en zijn wrede en machtswellustige vader Hiranyakashap uit de Bhagavad Purana dat in de klassen in Den Haag wordt verteld en nagespeeld.

Voor ons staat Holi ook in het teken van goede en liefdevolle omgang met elkaar. We doen er dan ook alles aan om beter met elkaar samen te leven. De kinderen krijgen dat dagelijks op onze scholen mee. Tijdens het vieren van Holi verdwijnen onderlinge ruzies. Iedereen viert feest. Er wordt niet meer gepest. Holi is een voorbeeld voor de rest van het jaar. Alle kinderen van onze scholen, ook niet-Hindoeïstische kinderen uit verschillende bevolkingsgroepen, spelen maandag Holi met elkaar. Holi is het feest van vele kleuren, zoals onze samenleving er ook één is van vele gezichten, afkomst, culturen en ideeën. Met Holi is iedereen gelijk. Het goede overwint het kwade met onze veelkleurigheid. Verscheidenheid overwint, oftewel liefde voor iedereen.

Subh Holi

Rajesh Ramnewash, voorzitter College van Bestuur SHON

Nieuwjaarsboodschap College van Bestuur, St. Hindoe Onderwijs

15 januari 2017 - Beste ouders en collega’s,

Allereerst wens ik jullie een uitstekend onderwijsjaar, goede gezondheid, en veel liefde en geluk.

Van groot belang is dat we ook in dit nieuwe jaar blijven werken aan de ontwikkeling van een leerrijke omgeving waarbinnen onze kinderen zich veilig voelen en met veel plezier naar toe reizen. In dit verband dank ik jullie hartelijk voor de doorgaans positieve houding tijdens onze samenwerking en ik hoop dat we op dezelfde prettige manier met elkaar kunnen blijven omgaan. Uitdrukkelijk wil ik dank zeggen voor jullie begrip bij de uitdagingen die Stichting Hindoe Onderwijs Nederland tegenkomt in verband met ons streven naar een gezond en ‘aantrekkelijk’ personeelsbestand waarmee de toekomst van alle scholen binnen onze stichting is gegarandeerd.

De ontwikkeling van onze kinderen blijft onveranderd het belangrijkste thema binnen onze organisatie. We zetten in op maatgericht onderwijs voor alle leerlingen, ongeacht hun prestatieniveau. Hiermee willen we aan hen meer doelgericht en individueel de ondersteuning bieden die ze verdienen. Wat dit betreft hebben we goed zicht op de tussentijdse Cito-scores en kunnen we beter bijsturen.

Met extra aandacht gaan we kijken naar de expressievakken zoals yoga, tekenen en muziek, als een manier om voort te bouwen aan de bloei van onze leerlingen. In belangrijke mate dragen deze vakken bij aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van kinderen. Veelal doordat ze inzicht krijgen in de functies en betekenissen van onder meer ideeën, waarnemingen, gevoelens, beelden, geluid en stilte. Dit kan tevens een toegevoegde waarde vormen bij het begrijpend lezen en de ontwikkeling van taal en rekenen bevorderen.

Mondige en kritische burgers heeft onze samenleving nodig die breed georiënteerd zijn en met goede kennis over wat er speelt in de maatschappij. Daar werken we graag aan mee. In dit verband zijn de culturele uitingen van het Hindoeïsme heel erg belangrijk, maar op onze scholen zullen we ook aandacht blijven besteden aan andere hoogtijdagen, zoals Ketikoti, kerst en het Suikerfeest.

In Almere, Utrecht, Rotterdam en Den Haag, zijn in het afgelopen jaar nieuwe directieteams geïntroduceerd. Gedeeltelijk heeft dit te maken met vergrijzing en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Aan de andere kant biedt dit een kans om met nieuwe krachten een impuls te geven aan de kwaliteit van ons onderwijs.

Speciaal vind ik de bijdrage van de ouders in drie opzichten. In de eerste plaats zijn ze de beste ambassadeurs van ons beleid om te groeien in leerlingenaantallen en hieraan bekendheid te geven. We vragen u uitdrukkelijk, vooral wat betreft onze scholen in Utrecht en Almere, om onze partner te zijn bij het werven van nieuwe leerlingen. Vooral door bij uw familie, kennissen, buren, etc. de meerwaarde van ons onderwijs te benadrukken.

In de tweede plaats omdat het onze diepste wens is dat de ouders de belangrijkste partner blijven bij de ontwikkeling van onze kinderen. Hiervoor is vooral in de thuissituatie meer tijd, aandacht en regelmaat voor de kinderen nodig. Een goede wisselwerking tussen de school en de ouders is in dit geval noodzakelijk. De school kan het namelijk niet alleen.

 

In de derde plaats omdat wij werken aan een veilige leeromgeving voor onze kinderen. Daarom is bijvoorbeeld het tegengaan van pesten voor ons heel belangrijk. Wij hopen dat u thuis, ook vanuit de grondbeginselen van het Hindoeïsme, aandacht hieraan wil besteden. Cyberpesten is iets dat soms voorkomt. Het is noodzakelijk dat we samen met u onze kinderen begeleiden bij het gebruik van social media zoals, Facebook, Whatsapp, Youtube, etc.

Ook dit jaar staan de docenten, de directies, onderwijsassistenten, conciërges en ander ondersteunend personeel, klaar om het beste uit onze leerlingen te halen. Mijn oprechte waardering voor het werk door goed opgeleid en goed gemotiveerd personeel. Alvast bedankt voor alle inzet in 2017.

Rajesh Ramnewash,

Voorzitter College van Bestuur SHON

 

 

Uitzending 100% Hindoe

14 november 2016 - In deze aflevering van 100% Hindoe onderzoekt Narsingh Balwantsing de hindoe-opvoeding in Nederland:  http://www.ntr.nl/100-Hindoe/193

Hierin zijn onder meer opnames te zien van het Divali-feest op de Shri Vishnu School.

Divali, feest van het licht

27 oktober 2016 - Alle basisscholen van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) vieren deze week Divali, het feest van de overwinning van het licht op de duisternis.

 

Door Stuart Kensenhuis

Divali is één van de belangrijkste feesten binnen het Hindoeïsme en is gewijd aan Laksmi mata, de godin van het licht die voorspoed, succes, wijsheid en welvaart brengt. “Dit feest is net zo van belang als kerst bij de christenen en het Suikerfeest bij de moslims. Geen enkele Hindoe laat dit zomaar voorbijgaan”, zegt mede- directeur Shaam Jibodh van de Shri Saraswatie School in Rotterdam. Wanneer de avond valt  steken Hindoes tijdens dit feest een Diya aan. Dat is een van klei gebakken lamp met een wattenlontje. Het licht verdrijft de duisternis en symboliseert de overwinning van het goede over het kwade. Het geeft aan dat wij dit licht van hoop, voorspoed en liefde ook in ons zullen moeten aansteken ,zodat wij het kwade in ons kunnen zien om deze te verdrijven. Het is een feest van bezinning. We zullen diep in ons hart moeten kijken en gevoelens  van jaloezie, egoïsme, begeerte etc. te verdrijven. Deze zullen plaats moeten maken voor liefde, verdraagzaamheid, tevredenheid etc. “Hoe ga je met elkaar om? Die vraag is belangrijk”, zegt directrice Shakoentela Soedamah van Shri Ganesha School in Almere. Op zaterdag 29 oktober lopen leerlingen en ouders van haar school mee met een fakkeltocht georganiseerd door Ujala Radio. “We maken een rondje door het centrum met lampionnen. De kinderen gaan zingen en dansen”, zegt ze. Ook de Shri Laksmi School in Amsterdam doet mee aan een optocht.  “Georganiseerd door Comité Holi Divali Amsterdam op zaterdag 29 oktober”, zegt directeur Rabin Mathoera. “Bijna 25 jaar geleden is die Stichting bij ons op school ontstaan en elk jaar lopen onze leerlingen met hun ouders mee.” Opvallend; bijna de helft van de leerlingen op Shri Laksmi School zijn van Afro-Surinaamse afkomst en hebben dus geen binding van huis uit met het Hindoeïsme. Maar toch lijkt het alsof ze elk jaar enthousiaster meedoen. “Ik denk dat het voor hen meer een uitdaging is”, zegt dhr. Mathoera. “De Hindoestaanse kinderen weten veelal hoe het is en hoe het was. De Afro-Surinaamse kinderen en hun ouders  zijn nog nieuwsgierig.” Op Shri Vishnu School in Den Haag, Shri Saraswati School in Rotterdam en Shri Krishna School in Utrecht wordt Divali vooral op vrijdag 28 oktober gevierd met de kinderen en ouders. Op alle scholen begint het programma met gebed aldus voorzitter van het college van bestuur, Rajesh Ramnewash. Ohm Laksmi mata karot o kalyanam arogyam sukh sampadam mame shatru vinashaye djotir namstoete wordt opgezegd en onder begeleiding van muziek wordt er ook gezongen. Diya’s worden ontstoken. De kinderen gaan zingen, dragen gedichten voor en doen dansjes of toneel. Verder zijn er hapjes en zoetigheid die door de ouders zijn gemaakt, zoals Bara, Loempia, Simosa, ghoegrie Phoelawri en Bakabana. Alles zonder ei of vlees. Subh Divali!    

 

 

Navratri: het feest van de bezinning

12 oktober 2016 - Op alle scholen van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) is Navratri gevierd, het feest van de negen nachten met bezinning, zuivering en het nieuwe begin.

 


Leerlingen van de Shri Vishnu School in de Ram Mandir


Lees meer ›

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

23 september 2016 - Beste ouders, leerlingen en collega’s,

Graag informeer ik u dat in verband met de interne afspraak binnen de Raad van Toezicht van SHON om het voorzitterschap om de 2 jaar te wisselen(roulatie)  de Raad  heeft besloten om met ingang van 15 augustus 2016 de heer Sanjay Drigpal als nieuwe voorzitter te benoemen. De oud -voorzitter Manna Jairam blijft aan als lid van de Raad van Toezicht.

Indien u vragen heeft kan u mij bereiken via rramnewash@shon.nl

Rajesh Ramnewash

Voorzitter College van Bestuur SHON

 

De Raad van Toezicht: Sanjay Drigpal, Manna Jairam, Avindre Ramnath en Jack Thakoerdin

Viering Ganesh Chaturthi op maandag 5 september

03 september 2016 - 

Klik hier om de flyer te vergroten

Suriname-festival in De Uithof Den Haag, 27 en 28 augustus

26 augustus 2016 - 

Klik hier om de flyer te vergroten

Krishna Janamashtami

24 augustus 2016 - 

Klik hier om de flyer te vergroten

Raksha Bandan

18 augustus 2016 - 

Uitzending RegioTV: Koninklijke onderscheiding voor vertrekkende directeur Shri Vishnu School

09 juli 2016 - De scheidende directeur van de Shri Vishnu School heeft een lintje ontvangen uit handen van de Haagse wethouder Karsten Klein. RegioTV heeft hier een reportage van gemaakt:

Shri Saraswatie School viert haar 25 jarig bestaan

Shri Saraswatie School viert haar 25 jarig bestaan

05 juli 2016 - Met een spetterende feestweek heeft de Shri Saraswatie School te Rotterdam haar 25-jarige bestaan gevierd. Een week lang stond de school bol van allerlei activiteiten met als klap op de vuurpijl een bezoek aan De Efteling. Via deze link vindt u een uitgebreid verslag met foto's  van deze feestweek. Op naar de volgende 25 jaar!

Meester Mohan ontvangt een koninklijke onderscheiding!

05 juli 2016 - Op maandag 4 juli jl. is directeur Sona Mohan van de Shri Vishnu School in Den Haag koninklijk onderscheiden als lid in de orde van de Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor het hindoe-onderwijs. De versierselen werden opgesteld voor wethouder Karsten Klein.

 

Klik hier voor een artikel van Omroep West

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11