Nieuws

07 april 2019

Haagse burgemeester Pauline Krikke over de Shri Vishnu school “Ze gaan uit van de persoonlijkheid van het kind”

Burgemeester Pauline Krikke heeft afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan Shri Vishnu School (SVS) in Den Haag in verband met de vierde editie van het kunst –en ontmoetingsproject de ‘Haagse Dierentuin’.

 


Haagse burgemeester Pauline Krikke over de Shri Vishnu school “Ze gaan uit van de persoonlijkheid van het kind”

Redactie Shri Vishnu School. Den Haag, 8 april 2018.

 

Den Haag – Illyana uit groep 6 van SVS en Mila en Floortje van Nutsschool M.M. Boldingh (NMB) staan bij elkaar om een nieuw dier te verzinnen. Wordt het misschien een kipkonijn, een zebraolifant of een tijgermuis? Ze hebben nog geen idee. Plotseling loopt Krikke het klaslokaal binnen. Zonder ambtsketen. Dat zorgt een beetje voor verwarring bij de meisjes. Illyana kijkt haar onderzoekend aan en vraagt. “Bent u echt de burgemeester?” Krikke lacht en geeft een bevestigend antwoord.

SVS is een basisschool met vooral Hindoestaanse leerlingen en is gevestigd in de Schilderswijk. NMB is een basisschool met vooral witte kinderen en is gevestigd in de wijk Duinoord. Twee ‘werelden’ uit Den Haag die elkaar doorgaans niet treffen. De drie meisjes hebben echter daar geen boodschap aan. “We vinden het gewoon leuk om samen te werken”, zegt Floortje van NMB. Mila voegt er aan toe: “We zijn nu echt vriendinnen.” Of ze na dit project nog contact zullen hebben? “Ja”, zeggen ze alle drie tegelijk.

Ook Fiep, Juliane en Sulaya zijn druk bezig met hun opdracht. “We maken een Pauw”, zegt Sulaya. Een Pauw? Dat is toch een bestaand dier? “Het hoeft geen fantasiedier te zijn. Als we het maar zelf maken en samenwerken”, vult Fiep aan.

Haar opmerking is niet aan dovemansoren gericht. Overal in de klas staan kinderen van beide  scholen door elkaar en voeren ze gesprekken alsof ze mekaar al jaren kennen.  Zal het heel anders gaan als ze volwassen zijn?  

Laura van Eeden, directeur van Art-S-Cool, de bedenkers en ontwikkelaars van dit project, is ook aanwezig.  “Hiermee wilden we vooral bereiken dat kinderen van verschillende culturen uit Den Haag elkaar ontmoeten en de verbinding met elkaar zoeken. Want zij zijn de toekomst van de stad”, zegt ze.

“Ik vind het een superproject”, zegt Krikke enthousiast na haar rondje langs verschillende groepjes. “Het is heel goed als je buiten je eigen kring kijkt. Ik denk dat het kinderen verrijkt. “ Ook over SVS zegt ze iets moois. “Wat ik hier merk is dat ze uitgaan van de persoonlijkheid van het kind zodat ze als gelukkige mensen de wereld in kunnen gaan.”

 

30 jaar Hindoe onderwijs in Nederland

SVS is één van de vijf scholen van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland en met 30 jaar de oudste van Nederland. De andere vier zijn: Shri Laksmi School in Amsterdam, Shri Saraswatie School in Rotterdam, Shri Krishna School in Utrecht en Shri Ganesha School in Almere. Bij de RTL Nieuws Scholentest 2019 scoorden alle scholen van SHON boven het landelijk gemiddelde van 7.0. Er zijn nog drie andere hindoe basisscholen in Nederland( Den Haag, Amsterdam en Lelystad) die vallen echter niet onder zeggenschap van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland, maar hebben elk een eigen bestuur.

 

Klik hier om een foto-serie te bekijken

 

Klik hier om een video-impressie te bekijken