Nieuws

20 november 2023

Dag van het kind

Vandaag is het "dag van het kind" of "internationale dag van de kinderrechten". Op deze dag wordt gevierd dat kinderen eigen rechten hebben.

Dag van het kind
Op 20 november 1989 zijn deze rechten officieel vastgelegd in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Bijna alle landen in de wereld (196 van de 197 landen), hebben dit kinderrechtenverdrag ondertekend.

 

Enkele belangrijke rechten die zijn opgenomen in dit verdrag zijn:

- recht op onderwijs

- recht op eigen geloof en cultuur

- recht op een naam en een nationaliteit

- recht op een eigen mening

- recht op een veilig en gezond leven

- recht op bescherming tegen kinderarbeid

- recht op bescherming tegen mishandeling en geweld

 

Tijdens de Vreedzame School lessen op de Shri Laksmi School en de Shri Saraswatie School besteden we veel aandacht aan mensenrechten, democratie en ook hebben we het over kinderrechten gehad met de leerlingen. Maar ook op de Shri Vishnu School wordt hier veel over gesporken tijdens de KIVA lessen en de speciale burgerschapslessen. Zo zijn de leerlingen pas nog in het museum geweest om te debatteren en van alles te leren over hun rechten. Zie onderstaande foto's. Ook de Shri Krishna School en Shri Ganesha school spreken veel over rechten van kinderen, maar ook veiligheid en hoe je voor jezelf moet zorgen, grenzen herkennen en bewaken en dus ook het opkomen voor je eigen rechten. Vandaag op al onze scholen extra aandacht voor de rechten van kinderen.