We bestaan 30 jaar!

11 september 2018

Gezondheid, vitaliteit plus lol en competitie bij de SHON-Personeelssportdag

En fanatiek dat ze zijn, die leerkrachten van de 30-jarige Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON)! Elk puntje dat ze kunnen scoren, pakken ze tijdens de Personeelssportdag deze woensdag 5 september. Geen genade voor de collega’s, scoren zullen ze. Het maakt niet uit met wat, sjoelen – of zoals ze in Suriname zeggen ‘sjoelbakken’ – lijnbal (‘Volleybal, maar dan met gooien en vangen van de bal en dus niet meppen!’), een kennisquiz (‘Welk dier wordt een Portugees oorlogsschip genoemd?’), Jenga (‘Nee, nee, niet de wankele toren vasthouden, juffen!’), paaltjesvoetbal (‘Breek niet je benen, meesters!’), vier-op-een-rij-estafette (‘Je mag elkaar best dwarszitten, hoor!’), memory (‘Huh, ik weet het niet meer!’), badminton (‘Het plafond telt niet!’) of onder het genot van een hapje en drankje dansen op de tonen van Hindoestaanse muziek, ze gaan voor winst!

Natuurlijk met een flinke ondertoon van lol en soms wat ongemak. Immers, onderwijzers zijn  gewend om leerlingen aan het bewegen te zetten en nu moeten ze een middagje zelf sportief aan de slag. Deze keer ging het even niet om de kinderen, maar om de gezonde en vitale medewerkers van de SHON. Alle medewerkers dus: conciërges, bestuursstaf, leerkrachten, directeuren, onderwijsassistenten, iedereen. Er waren maar liefst tien teams bestaande uit medewerkers van de verschillende locaties uit Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Almere en Amsterdam. Het team met de meeste punten wint. Elk onderdeel werd tien minuutjes gespeeld.

 

Het is in een paar opzichten een mooie dag: het was een initiatief van de gymleerkrachten die hard werken om de rest van hun collega’s in het gareel te houden tijdens deze eerste Personeelssportdag, en het was de eerste activiteit rondom het 30-jarig bestaan van de SHON en de Shri Vishnu School in Den Haag.

 

Uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om de leerlingen. Want hoe gezonder en vitaler de medewerkers van de scholen, hoe beter en frisser ze de kinderen kunnen onderwijzen, begeleiden en ondersteunen. Hoe gezonder en vitaler de leerkrachten zijn, des te meer de onderwijzers met de kinderen kunnen doen en hoe langer ze hun werk kunnen volhouden. “Als school willen we gezond en vitaal personeel die goed in hun vel zitten en met plezier naar school gaan, daarom is zo’n sportdag voor personeel goed om meer beweging en vitaliteit te stimuleren”, zegt Rajesh Ramnewash, voorzitter van het College van Bestuur van de SHON.

 

En, ja, aan het eind van de dag blijkt dat het team van de Haagse directeur Fred van de Poll winnaar is, sjoelen gewoon ‘sjoelbakken’ is, lijnbal nagenoeg zonder verwondingen is gespeeld, dat de Jenga-toren ook zonder steunpilaren kan worden gebouwd, dat de reuzenkwal kennelijk een Portugees oorlogsschip wordt genoemd, dat er geen gebroken benen waren bij het paaltjesvoetbal, dat leerkrachten nog best veel kunnen onthouden, dat de regels van badminton best snel (zo minimaal na vijf van de tien minuten) werden nagevolgd en dat ook de medewerkers van de SHON houden van gezellig eten, drinken en dansen. Een gezellige, sportieve, fitte start van het 30-jarig jubileum van de SHON en de Shri Vishnu School!